Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    У Чорногорії знову розпочались протести Сербської Церкви

    У Чорногорії поновилися протести Сербської православної церкви. Багато людей взяли в неділю участь в молебнях та Хресних ходах в різних містах країни. Зокрема, такі демонстрації пройшли у Подгориці і в Никшичі. Також відбулися молебні та Хресні ходи за участі вірян Сербської церкви і в приморських містах Будва та Бар.
    Як повідомляє Балканський оглядач з посиланням на місцеві ЗМІ, управління поліції Чорногорії висунуло кілька кримінальних звинувачень проти осіб, відповідальних за збори, в яких взяли участь понад 200 осіб, що є порушенням чинних заборон Національного координаційного комітету по боротьбі з епідемією коронавірусу, але прокуратура не підтримала звинувачення. Втім, кілька священників з різних міст відвідали поліцейські відділки для надання показів із приводу проведення масових акцій.
    В кінці січня 2020 року єпископ РПЦвУ приїхав у Чорногорію підтримати античорногорські мітинги. Там були помічені сербські прапори. Представники російської церкви обговорили із сербськими колегами проблеми Сербського патріархату в Чорногорії і Московського патріархату в Україні. Обидві Церкви намагаються зміцнювати свої юрисдикції в названих країнах, попри бажання значної частини місцевих віруючих мати незалежну, автокефальну Церкву.
    Зауважимо, що на території Чорногорії проходили мітинги Сербів під керівництвом ГРУ Російської федерації. Росія намагається різними способами підтримати чужу для Чорногорії церкву – Сербську. Прагнення чорногорців мати власну церкву в Москві пояснили «агресивним націоналізмом». А всі дії спрямовані на здобуття автокефалії названі «розколом» і «боротьбою з православ’ям». 
    Варто зазначити, що 27 грудня 2019 року чорногорський парламент затвердив закон «Про свободу віросповідання та переконань і правове становище релігійних громад».
    Раніше президент Чорногорії Джуканович звинуватив Сербську православну церкву у підтримці ідеї Великої Сербії, тобто сепаратизмі. Сербський сепаратизм в Чорногорії підтримала Російська церква, а також очільник РПЦвУ Онуфрій та патріарх РПЦ Кіріл, а Президент Сербії Вучич забажав захищати сербів в Чорногорії.
    Нещодавно митрополит СПЦ Амфілохій «замовив власну ліквідацію».
     

    Найсвіжіше

    Популярне