П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    Митрополит Епіфаній освятив пам'ятник автору Гімну України Павлу Чубинському

    Блаженнійший митрополит Київський і всієї України Епіфаній у Борисполі на Київщині освятив перший в Україні пам’ятник українському поету, етнографу, громадському діячу та авторові слів Гімну України Павлу Платоновичу Чубинському.
    Про це повідомляє пресслужба ПЦУ.
    Понад чотирьох тонний монумент було встановлено на території Книшового меморіального паркового комплексу Борисполя, поряд з яким знаходиться Свято-Миколаївський храм.
    Після церемонії урочистого відкриття пам’ятника Його Блаженство звершив заупокійну літію за спокій душі Павла Чубинського та окропив монумент освяченою водою. На молитві були чиновники, посадовці, мери міст і сільські голови Бориспільського району, військовослужбовці, місцеві жителі й гості.
    Звертаючись до присутніх митрополит Епіфаній сказав: «Щойно ми відкрили цей прекрасний пам’ятник, а також піднесли молитву за спокій душі Павла Чубинського. Він – Людина з великої літери, великий українець, який багато зробив для становлення нашої мови. Один з його віршів ми тепер маємо як атрибут нашої Української держави – Національний Гімн. Як бачимо, його слова є вельми актуальними і в наш час. Адже в них ми виголошуємо, що душу і тіло положимо за нашу свободу. І на жаль, пройшло вже десятки й десятки років відтоді, як ці слова були написані, але й досі багато свідомих українців мають покладати життя, захищаючи нашу територіальну цілісність, державність та свободу. Тому сьогодні вшановуючи пам‘ять нашого славетного діяча Павла Платоновича Чубинського, ми також згадуємо пам‘ять усіх, хто боровся і бореться за нашу незалежну Українську державу та автокефальну Українську Православну Церкву. Вічна їм пам‘ять і слава!».
    Предстоятель ПЦУ відзначив медалями святого архістратига Божого Михаїла міського голову Анатолія Федорчука та полковника Олега Трофіменка. Медаллю за жертовність і любов до України було нагороджено підполковника Тетяну Найман.

    Найсвіжіше

    Популярне