П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    Єрусалимський патріарх виступив проти перетворення Святої Софії на мечеть

    На сайті Єрусалимського Патріархату з’явилась заява патріарха Феофіла ІІІ, який виступив проти перетворення Святої Софії на мусульманську мечеть.
    «Ця вражаюча візантійська храмова споруда, котра захоплює весь світ донині, має історію, котра триває навіть далі у Християнство, ніж у 6 століття. Зі зміною поколінь, регіон та його жителі пройшли через виклики часів, що залишили болючі спогади. Втім, завдяки поступкам Туреччини майже 100 останніх років собор був адміністрований як музей, щоб досягти нейтрального статусу. Відповідно, люди з усього світу та будь-якого походження були в змозі насолоджуватись його духовною, архітектурною та історичною розкішністю», – йдеться у заяві, повідомляє orthodoxtimes.
    «Як провідники священної спадщини Єрусалиму та Святої Землі, вже близько 2000 років безперервно, в землі, де три авраамічні релігії лунають порівну, ми посилено свідчимо, що доступність забезпечує мир та взаємоповагу, тоді як ексклюзивність – конфлікт та гіркість. Ми сподіваємось та молимось, заради користі всіх народів доброї волі, та за Туреччину як націю з потенціалом впливу у всьому регіоні до дороги зростання та взаємного співіснування, що нинішній статус Святої Софії буде шанований та збережений.», – підсумовується у документі.
    У заяві також йдеться про те, що музейний статус Святої Софії приніс плоди і без нього могла бути велика суперечка. Свята Софія сьогодні залишається символом толерантності де можна віднайти духовне підсилення та бездоганність. В кінці заяви стоїть підпис патріарха Єрусалимської православної Церкви Феофіла ІІІ.
    Нагадаємо, Митрополит Епіфаній висловив підтримку патріарху Варфоломію у питанні Святої Софії. Раніше, Глава Елладської церкви заявив, що турки не посміють перетворити Софію на мечеть.
    Проти перетворення Святої Софії на мечеть виступила ЮНЕСКО. Держдепартамент США назвав собор Святої Софії у Стамбулі рідкісним місцем, потрібним всьому людству. Ердоган назвав такі заяви «нападом на суверенітет Туреччини». Існує думка, що РПЦ неохоче відстоює Святу Софію через Україну.
    Нагадаємо, Турецькі ЗМІ повідомили, що Свята Софія може відкритися як мечеть 15 липня. Вселенський патріарх висловився«Я сумую і шокований» з цього приводу. У соцмережі оголосили збір підписів за припинення перебудови собору Софії у Туреччині на мечеть. Також Духовний Фронт України писав яка позиція Вселенського патріарха щодо Святої Софії.
    Верховний суд Туреччини дав право Ердогану вирішувати долю Святої Софії.  Кремль назвав перетворення Святої Софії у мечеть внутрішньою справою Туреччини.

    Найсвіжіше

    Популярне