П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    Румунський патріарх висловив підтримку патріарху Варфоломію у питанні Святої Софії

    Патріарх Румунської Православної Церкви Даниїл надіслав листа Святішому Вселенському патріарху Варфоломію, архієпископу Константинопольському – Нового Риму, в якому висловив підтримку щодо збереження сучасного музейного статусу собору Святої Софії в Константинополі (Стамбул).
    Члени Священного Синоду Румунської ПЦ, духовенство та весь румунський народ, як віруючі Румунії, висловлюють конкретну підтримку Вселенському патріархату на захист сучасного музейного статусу собору Святої Софії, повідомляє orthodoxtimes.
    Ініціатива Румунського Патріархату враховує неоціненну цінність цієї базиліки, одноголосно визнаної символом християнської віри та цивілізації та загальнолюдського мистецтва, що визначило її включення до загальної культурної спадщини ЮНЕСКО у 1985 році.
    У цьому контексті патріарх Румунії висловлює свою солідарність з усіма, хто захищає цей символ вселенської Православної Церкви.
    Нагадаємо, Митрополит Епіфаній висловив підтримку патріарху Варфоломію у питанні Святої Софії. Раніше, Глава Елладської церкви заявив, що турки не посміють перетворити Софію на мечеть.
    Проти перетворення Святої Софії на мечеть виступила ЮНЕСКО і Держдепартамент США. Ердоган назвав такі заяви «нападом на суверенітет Туреччини». Існує думка що РПЦ неохоче відстоює Святу Софію через Україну.
    Нагадаємо, Турецькі ЗМІ повідомили, що Свята Софія може відкритися як мечеть 15 липня. Вселенський патріарх висловився«Я сумую і шокований» з цього приводу. У соцмережі оголосили збір підписів за припинення перебудови собору Софії у Туреччині на мечеть. Також Духовний Фронт України писав яка позиція Вселенського патріарха щодо Святої Софії.
    Верховний суд Туреччини дав право Ердогану вирішувати долю Святої Софії.  Кремль назвав перетворення Святої Софії у мечеть внутрішньою справою Туреччини.

    Найсвіжіше

    Популярне