Середа, 24 Квітня, 2024
Бiльше

    Глава Білоруської філії РПЦ немає права, згідно закону, перебувати в Білорусі

    Очільник Біоруського екзархату Московського патріархату митрополит Павло (Пономарьов) відповідно до ст. 13 закону Республіки Білорусь «Про свободу совісті та релігійні організації» немає права перебувати в Білорусі, адже «Керівником релігійної організації може бути тільки громадянин Республіки Білорусь».
    Тобто за законом він, як громадянин іншої держави, не може бути главою не тільки всієї БПЦ або єпархії, але навіть і звичайної парафії, повідомляє Олександр Шрамко в Телеграмі. Митрополит Павло (Пономарьов) наближеним людям виправдовує свою обережну позицію саме цим законом.
    Саме Білоруський Екзархат свого часу «продавив» цей закон. А вимогу громадянства передбачалося направити проти західних місіонерів і тим самим стримати поширення нових протестантських громад. Але, як часто буває, впали у свою ж яму, яку копали.
    Таким чином, митрополит Павло тримається на своєму посту виключно із «благословіння» влади, яка в разі чого може в будь-якому момент «педалювати» його відповідно до закону, аж до виселення з країни.
    Телеграм канал Церквач пише, що душа мінського митрополита Павла (Пономарьова) давно вже в Москві, як і власність, а в Білорусі він з першого дня на правах нелюбої доньки. Він володіє Мерседесом  с-класу (S 400) на московських номерах.
    Нагадаємо, ресурси РПЦвУ назвали місцевим «Драбинком» білоруського єпископа, який підтримав мітинги. Також Митрополит ПЦУ Олександр, висловив сподівання, що події у Білорусі, дійдуть до свого логічного кінця. 
    Лукашенко висловився проти відновлення автокефальної Білоруської церкви на противагу Московському патріархату. На його думку, це призведе до міжконфесійної війни». Загалом у білоруській філії РПЦ відбувся дисонанс РПЦ: Кіріл (Гундяєв) привітав Лукашенка з перемогою, а священники філії РПЦ заявили про фальсифікації. Білоруська філія РПЦ не склала іспиту на лідерство в народі.
    Українська філія РПЦ солідарна із своїми колегами із Білорусі. Так митрополит РПЦвУ Антоній (Паканич) вважає, що «саме час помовчати» про події в Білорусі. На думку московських церковників у Чорногорії влаштовувати мітинги можна, а у Білорусі – ні!
     

    Найсвіжіше

    Популярне