П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    На виборах у Чорногорії перемагає просербська партія: Закон про релігію можуть відкликати

    Просербська опозиція у Чорногорії перемагає на виборах багаторічну керівну політсилу, Демократичну партію соціалістів на чолі з президентом Міло Джукановичем, який виступав за створення автокефальної Чорногорської церкви і рішуче боровся із впливом Сербів і Росіян в Чорногорії. Закон «Про свободу віросповідання», який мав зменшити вплив Сербської православної церкви в Чорногорії можуть відкликати.
    Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на чорногорський портал Vijesti.
    Так, Державна виборча комісія вже оголосила попередні результати парламентських виборів, які відбулися в Чорногорії цієї неділі – опрацьовано вже 98,5% бюлетенів.
    Повідомляється, що правляча Демократична партія соціалістів набрала 35,12% голосів (30 мандатів), а опозиційна коаліція «За майбутнє Чорногорії» — 32,5% (27 мандатів). Ще одна опозиційна коаліція «Мир — наша нація» набрала 12,5%. Це позбавляє партію президента більшості в парламенті країни, який налічує 81 депутата.
    Лідер просербської опозиції Крівокапіч, заявив про скасування закону «Про свободу віросповідання», проти якого постійно виступала Сербська церква в Чорногорії. Останніми днями у агітації проти чинного президента Міло Джукаоновича активно брав участь глава Сербської церкви у Чорногорії. Варто зазначити, що президент РФ Владімір Путін всіляко допомагає Сербському уряду і Сербській Церкві в той час, як Чорногорія взяла прозахідний курс і вирішила позбутись впливу Росії у своїй країні.
    Президент Чорногорії збирався домогтися відновлення Чорногорської автокефальної церкви та заявляв, що буде «до останнього подиху працювати над створенням Православної церкви Чорногорії». Він звинуватив Сербію і Росію в сприянні масштабних протестів проти закону про свободу віросповідання. Маленька балканська Чорногорія стала епіцентром церковно-політичного конфлікту в перші два місяці 2020 року. Місцева влада, надихнулась прикладом церковного успіху України й вирішила позбутися впливу сусідньої Сербської церкви.
     

    Найсвіжіше

    Популярне