Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    У Білорусі відбуваються переслідування церкви, – єрарх римо-католиків

    Генеральний вікарій Мінсько-Могильовської архиєпархії Католицької церкви Білорусі єпископ Юрій Кособуцький заявив, що в Ресбупліці Білорусь відбувається переслідування церкви.
    Про це повідомляє Credo.press
    «Ситуація дійсно ненормальна. Очевидно, що на Католицьку Церкву в Білорусі намагаються чинити тиск, а значить, відбувається переслідування Церкви, хоч про це ніхто відкрито не говорить. Втім, і в радянські часи боротьби з вірою і Церквою ніхто відкрито не говорив про переслідування, хоч воно було дуже жорстким. Про те, що ситуація тепер схожа, говорять факти», – розповів єпископ Юрій.
    Він згадав, що Голову католиків Білорусі, архієпископа Кондрусевича, не пустили в країну, хоч це є незаконно і порушує його права як громадянина Республіки Білорусь. Водночас Прикордонний комітет Білорусі відмовився коментувати заборону на в’їзд глави білоруських католиків
    31 серпня в Апараті уповноваженого у справах релігій і національностей Леоніда Гуляко відбулося засідання Консультаційної міжконфесійної ради, до складу якої входять керівники республіканських релігійних об’єднань православної, римсько-католицької, іудейської, мусульманської, старообрядницької і протестантських конфесій і релігійних напрямів. «Попри те, що Католицька Церква в Білорусі є другою за кількістю віруючих традиційною конфесією, її представник не був запрошений на засідання консультаційної ради, про яку ми навіть не знали. Після засідання з нами зв’язалися представники інших конфесій і поділилися, що на ньому нас, білоруських католиків, буквально “поливали брудом”», – каже єпископ РКЦ Юрій Кособуцький.
    Він висловив припущення, що представника Католицької Церкви не запросили тому, що у РКЦ завжди є, що відповісти на необґрунтовані претензії.
    Нагадаємо, Лукашенко звинуватив католиків в антидержавній пропаганді, і пообіцяв що не буде закривати церкви. Він також запевнив, що “ніякого накату держави на католицьку, православну церкву, мусульман, юдеїв – хто б тут не був – ми ніколи не допустимо”. “Тому що це наша гордість – конфесійний мир, національний мир. Ми завжди цим пишалися і будемо пишатися”, – заявив Аляксандр. Однак, іншого разу, він пригрозив церквам, що влада застосує «міри», якщо духовенство піде разом із «відступниками» і підтримуватиме їх.
    Раніше ми писали, що для католиків в Білорусі наступають непрості часи. Також Главу білоруських католиків не пустили в мінський СІЗО до затриманих в ході протесту проти Лукашенка.Єрархові довелося обмежитися молитвою за них під стінами ізолятора.
    Глава білоруських католиків в останні дні неодноразово звертався до влади з вимогою звільнити всіх затриманих під час акцій протесту мирних громадян і намагався домогтися особистого приймання у голови МВС. До початку нинішнього громадянського протистояння в Білорусі архієпископ Тадеуш Кондрусевич постійно зустрічався з першими особами білоруської держави.
    Своєю чергою, глава Української греко-католицької церкви закликав покласти край насильству. Верховний архієпископ Святослав Шевчук зазначив, що демонстранти в Білорусі борються за свої права і свободу. Люди захищають свою волю, соціальну справедливість і гідність, написав він у листі архієпископу-митрополиту Мінсько-Могилевському Тадеушу Кондрусевичу, який опубліковано на офіційному сайті Ватикану. Шевчук закликав припинити насильство щодо невинних людей і зберегти громадський порядок.
    16 серпня Папа Римський закликав до діалогу в Білорусі. «Я уважно стежу за ситуацією, що склалася в цій країні після виборів, і закликаю до діалогу, відмови від насильства і поваги справедливості і законності. Ввіряю всіх білорусів захисту Пресвятої Богородиці, Цариці світу», – заявив Папа.
    Під егідою РПЦ здійснюються інформаційні атаки на католицизм, за участі проросійськи налаштованих українських істориків, таких як Петро Толочко.
    Генеральний вікарій Мінсько-Могильовської архієпископії Римсько-католицької церкви в Білорусі, єпископ Юрій Кособуцький висловив протест проти дій співробітників ОМОНу, які блокували вхід і вихід костелу Святих Симона і Олени (Червоний костел) в Мінську.
    У Білорусі католицькі клірики влаштували живий ланцюг солідарності і прихистили мітингарів у храмах. У Мінську і Гродно католицькі храми відчинені і в ньому можуть знайти прихисток мітингарі, яких переслідують силовики. У білоруському місті Ліда місцеві жителі разом зі священниками Римо-католицької церкви вишикувалися в живий ланцюг біля парафіяльного храму.

    Найсвіжіше

    Популярне