Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    РПЦвУ і вибори: За кого агітує московський патріархат?

    В Україні завершуються передвиборчі перегони і вже цієї неділі по всій країні відбудуться місцеві вибори. Цьогорічна виборча кампанія запам’ятається фактом активної уваги до неї з боку духовенства різних церков.
    Доволі цікавою є реакція до місцевих виборів від представників Московського Патріархату в Україні. Не зважаючи на те, що Церква і Держава в Україні офіційно відокремлені, а агітувати з церковного амвону за того чи іншого кандидата категорично заборонено, рупори РПЦвУ під час нинішньої кампанії вдавались то різних методів завуальованої агітації. Асом в цій справі виявився заступник голови зовнішньоцерковних відносин РПЦвУ протоєрей Микола Данилевич.
    Як ми вже писали, отець Микола в одному із своїх інтерв’ю порівняв політичну ситуацію в Україні із виборами в Чорногорії, і закликав своїх прихожан голосувати подібно до чорногорців за тих кандидатів, які допомагають Церкві. Нещодавно ж спікер РПЦвУ взагалі ошелешив українських виборців і навіть президента України та його партію заявою про те, що зустріч Володимира Зеленського з патріархом Варфоломієм негативно відобразиться на рейтингу як самого президента, так і партії «Слуга народу».
    На думку Данилевича, «сам факт встречи Президента В. Зеленского с патриархом Варфоломеем сегодня в Стамбуле, независимо от её результатов, может негативно отразиться на личном рейтинге Президента и его партии «Слуга народа», который и так желает лучшего». Отець Микола вважає, що прихожани його Церкви «которые в своем подавляющем большинстве голосовали в 2019 году за В. Зеленского, очень насторожено восприняли такую встречу». За його словами це відштовхне вірян РПЦвУ від Зеленського через те, що вони бояться повернення «политики та идеологии Порошенко».
    Таким чином Данилевич знову наголошує на втручанні Церкви у політичні процеси і навпаки. З його слів випливає, що саме віряни РПЦвУ привели до влади Володимира Зеленського. Тим самим пан отець суперечить заявам своїх колег про невтручання Церкви у саму політику загалом. Окрім цього виглядає дивним, що спікер Церкви взагалі коментує візитації перших осіб держави, ще й під таким кутом зору. До прикладу, отець Микола не коментував зустріч Володимира Зеленського з Папою Римським Франциском, яка відбулась у лютому, чи відвідини Стіни плачу.


    Про ці візити отець Микола не говорив, що вони можуть відштовхнути віруючих РПЦвУ від керівництва держави. Хоча зустріч патріарха Кіріла із Папою Римським, яка відбулась у 2016 році, справді відштовхнула віруючих РПЦ від свого священоначалія. Нагадаємо, що у зустрічі також взяв участь начальник Данилевича – митрополит Антоній Паканич, керючий справами РПЦвУ.

    Після самого факту цієї зустрічі цілі монастирі, включно із головним монастирем РПЦ, Троїце-Сергієвою лаврою, висловили, м’яко кажучи, своє невдоволення. Зокрема, єпископ Банченський Лонгін Жар (нині – митрополит) звинуватив самого Кіріла в єресі і припинив поминати його під час богослужіння. Для цього Лонгін провів збори духовенства і мирян, які осудили політику Кіріла, назвавши її «зрадницькою», а самого Кіріла визнали таким, що став на шлях «антихриста».

    Свого часу, у 2011 році особисто Кіріл освятив головний собор Банченського монастиря, в якому зараз служить уже митрополит Лонгін Жар. Утім така поведінка бунтарів залишилась поза увагою спікерів РПЦвУ. Натомість вони активно коментують зустрічі президентів України із Вселенським патріархом.
    У подібних заявах рупорів РПЦвУ можна простежити два чітко виражених аспекти. Перше – бажання РПЦвУ, за допомогою погроз про рейтинг, скерувати нинішню владу на свій бік, або хоча б не заважати їм проводити політику реваншу.
    Друге – такими заявами такі священнослужителі як отець Микола проводять своєрідну завуальовану політичну агітацію. Звичайно, що для свідомих українців такі вислови є ніщо іншим як простою маячнею, проте для ревносних бабців-клікуш – це наказ до виконання.
    Подібних заяв, як ми вже зазначали, було декілька. Одного разу отець Микола закликав своїх прихожан голосувати за потрібних депутатів, а в іншому – закликав тих самих вірян йти у владу, щоб «захищати Церкву». Не важко здогадатись за кого ж саме агітує панотець, і кого закликає йти захищати Церкву у владі.
    Хто ж захищає і допомагає РПЦвУ? Здебільшого це депутати від Опоблоку та ОПЗЖ, або колишні регіонали. Зокрема, це головний спонсор і за сумісництвом диякон Вадим Новинський. Утім їх рейтинг практично повністю збігається із рівнем довіри до РПЦвУ.

    У всіх інших випадках твердження отця Миколи не відповідають дійсності. Адже цілком зрозуміло, що до президентського крісла Володимира Зеленського привела далеко не РПЦвУ. Адже якщо б виборці дійсно керувались озвученим отцем Миколаєм принципом, то президентом в Україні був би хтось із колишніх регіоналів. Утім такий досвід привів до негативних наслідків для нашої Батьківщини.

    Найсвіжіше

    Популярне