П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    Митрополит РПЦвУ лякає громадянською війною, якщо лавру передадуть ПЦУ

    Митрополит Російської Церкви в Україні Антоній (Паканич) погрожує Україні «громадянською війною», якщо Києво-Печерську лавру передадуть у юрисдикцію помісної Православної Церкви України, передає Релігійна Правда.
    «Не дай Бог, якщо хтось прийме таке рішення. Це буде початком дуже страшної ситуації в Україні. Це буде стосуватися не тільки Києва, Почаєва, Святогірська, це буде стосуватися всієї України», – погрожує Паканич у інтерв’ю для Ютуб каналу проросійського пропагандиста Анатолія Шарія.
    Шарій та РПЦвУ працюють в команді, адже ворог у них спільний: Українська Церква, Українська мова й Україна як незалежна від Росії держава. Цей ролик вони знімали протягом двох місяців відвідуючи монастирі РПЦвУ.
    Він також згадав історію 2014 року, коли учасники Революції Гідності прийшли до стін Лаври з метою вигнати Російську Церкву з української святині. Тоді Паканич зателефонував Авакову й іншим впливовим людям, імена яких не назвав, ті надіслали до Лаври своїх бійців. Шляхом перемовин силовий сценарій було припинено, а Російська Церква отримала перемогу.
    «Ця ніч була дуже важка. Я думаю, Лавру тоді не захопили, тому що знайшлися розсудливі люди, які розуміли, що саме від цього моменту може початися громадянська війна», – сказав Паканич.
    Раніше Паканич натякав, що Україна як держава може зникнути, а Московська церква існуватиме постійно.
    «Кордони держав, та й самі держави, змінювалися до невпізнання, від деяких з них залишалися тільки назви на сторінках підручників. Політичні та економічні системи змінювали одна одну. Але будівля церкви стояла, хоча і язики полум’я торкалися  її посіченого, з відбитими кутами, фасадів», – сказав митрополит РПЦвУ.
    Нагадаємо, раніше Антоній (Паканич) вже відзначався подібними заявами й «миротворчістю».  Він порівняв себе із Христом, який зцілює, а секретаря РНБО із фарисеями. Також «Відділена» від держави РПЦвУ занадто прагне втрутитись в діяльність президента України.

    Найсвіжіше

    Популярне