Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    У Почаївській лаврі МП, порушуючи таємницю сповіді, розповідають про «обстріли ЗСУ біженців на Донбасі»

    Після агітації сина проректора Почаївської семінарії за «Партію Шарія» священики РПЦвУ продовжують співпрацювати з представниками проросійського блогера, проти якого нещодавно було відкрите кримінальне провадження за сепаратизм.
    Про це інформує РІСУ з посиланням на видання «За Збручем».
    На інтерв’ю «Шарій.Net» наважились священник РПЦвУ зі Збаражчини о. Віталій Гурєв, від якого раніше втекли дві парафії, та прес-секретар Почаївської лаври РПЦвУ єромонах Гавриїл. Крім того у відео значну частину присвячено висловам єрарха РПЦвУ Антонія (Паканича) й пропаганді проти української церкви.
    Крім звиклих розповідей про те, як селяни нібито захоплюють ними ж збудовані храми, отці також намагались відхреститись від політики і проросійської агітації (дарма, що Почаївська міська рада стала єдиною на Тернопільщині, куди потрапили депутати від проросійських партій «ОПЗЖ» та «Наш край», а Почаївська лавра, завдяки діям своїх насельників, вже давно забронювала за собою статус форпосту «русского міра» на Західній Україні).
    Не обійшлось і без питань про війну на Сході України, за позицію щодо якої РПЦвУ найчастіше критикують. Прес-секретар Почаївської Лаври єромонах Гавриїл, порушивши таємницю сповіді, розповів історію про українського військового, душевний спокій якого підкосили жахіття російсько-української війни. Священик погодився з безпідставними припущеннями журналіста проросійського видання про те, що причиною психологічного стану військовослужбовця могли бути обстріли мирного населення Донбасу. Про вину Росії у війні на Сході представник Лаври не обмовився жодним словом.
    Єром. Гавриїл: Буває приходять хлопці, які воювали на сході (Сході України — прим.ред.). Хлопець один ось стояв і видно було, що він не може підійти. І вже служба закінчилась, вже всі люди посповідались, а він стояв і дивився. Ми його підізвали і він підійшов. Виявилось, що він артилеристом на Сході служив рік цілий. Ну, зрозуміло, давали йому координати і він стріляв із пушки своєї… Пройшов рік після того, як він додому повернувся і він приїхав в Лавру… Він каже священику: «Батюшка, я цілий рік жив з думкою, як себе вбити»… Він відчував на душі якийсь тягар, ніби він у цих злочинах винен, що ці накази виконував.
    Журналіст: Він думав себе вбити через те, що стріляли по мирних районах чи…?
    Єром. Гавриїл: Він стріляв по координатах. А за цими ж координатами там хтось був. Так? Хтось був на цих координатах?
    Журналіст: Просто там були або точки сепаратистів, або ж це були мирні райони…?
    Єром. Гавриїл: Біженці могли бути… Ймовірно він потім дізнававсь куди все-таки долітали ці снаряди з гаубиць їхніх. І ось він жив з цією думкою і кожен день думав як себе вбити.
    Варто зазначити, що відео опубліковане 23 листопада і цього ж дня воно з’явилось на СПЖ та інших проросійських рупорах, які позиціонують себе як «церковні ЗМІ». Видно, що Шарій та РПЦвУ працюють в команді, адже ворог у них спільний: Українська Церква, Українська мова й Україна як незалежна від Росії держава. Цей ролик вони знімали протягом двох місяців відвідуючи монастирі РПЦвУ.
    У відеоролику Шарій у дусі Соловйовської пропаганди, називає московську церкву в Україні – «Українська Церква», яка «переживає великі проблеми». За словами Анатолія Шарія, прихожан «поділили на різні конфесії» й відбуваються захоплення храмів, що супроводжуються звинуваченнями в зраді батьківщини.
    Нагадаємо, раніше суд визнав Шарія не українським журналістом. Також суд звинуватив його у співпраці на країну агресора – Росію і дозволив називати Анатолія «кремлівським проєктом». Водночас СБУ відкрила кримінальне провадження проти Анатолія Шарія. Духовний Фронт України писав, що Шарій намагається маніпулювати свідомістю українців.

    Найсвіжіше

    Популярне