П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    Чому Москва зняла керівника білоруської церкви і чи може так зробити в Україні

    На фоні протестів у Білорусі 25 серпня Російська православна церква зняла керівника Білоруської православної церкви, який напередодні вибачився за привітання Олександра Лукашенка з перемогою.
    Синод РПЦ зняв з посади керівника БПЦ митрополита Мінського та Заславського Павла та перевів його очолювати Кубанську митрополію у Росії.
    Нагадаємо, ресурси РПЦвУ назвали місцевим «Драбинком» білоруського єпископа, який підтримав мітинги. Також Митрополит ПЦУ Олександр, висловив сподівання, що події у Білорусі, дійдуть до свого логічного кінця. 
    Митрополит Епіфаній закликав білорусів захищати вільне майбутнє та виборювати автокефалію Церкви. В той час як Російська церква в Білорусі закликала утриматись від «барикад і мітингів» та не піддаватись на провокації.  
    Релігійні питання стали одним з предметів обговорення у Білорусі під час кризи в країні. РПЦ та підпорядкована їй Білоруська православна церква дуже швидко, вже 10 серпня, привітали Олександра Лукашенка з перемогою, що викликало незадоволення значної частини населення.
    А 14 серпня митрополит Павло вибачився за привітання Олександра Лукашенка з перемогою. Про це речник церкви протоієрей Сергій Лєпін повідомив білоруській службі «Радіо Свобода».
    За словами Сергія, митрополит Павло визнав привітання Лукашенка передчасними.
    «Митрополит отримав інформацію про події в Білорусі, він бачив відео затримань, він обурився, жахнувся та засмутився», — процитував речник митрополита.
    Згодом пресслужба БПЦ видала коротке повідомлення, що владика Павло не відкликав привітання Лукашенку.
    У ЗМІ писали про можливі непорозуміння через це між предстоятелем церкви та президентом. Зрештою, 25 серпня за особистого прохання митрополита Павла його перевели з Білорусі до Кубанської єпархії в Росії.
    Чому РПЦ так просто змінила керівника Білоруської церкви і чи може так само у разі потреби замінити предстоятеля підконтрольної УПЦ Московського патріархату?
    Залежний екзархат
    Білоруська православна церква існує у вигляді не самоврядної церкви, а патріаршого екзархату.
    Її керівник підпорядковується патріарху Кирилу, тож його і має право звільняти синод Російської православної церкви. Що він і зробив на прохання самого митрополита Павла.
    Наскільки це дійсно було власне бажання владики — питання спекуляцій у білоруських ЗМІ.
    Архімандрит Кирило Говорун, який багато років керував відділом зовнішніх зв’язків УПЦ МП, а з 2009 року у Москві працював у розпорядженні патріарха РПЦ й займав високі посади у Москві, називає це рішення своєрідним «власним бажанням» митрополита Павла.
    «Думаю, він давно хотів піти, і ось тепер його відпустили. Але, думаю, все ж таки ініціатива була не його», — вважає пан Говорун.
    За його словами, для митрополита Павла як очільника церкви це — «безумовно, пониження статусу».
    «Але, на мою думку, він немає нічого проти цього, бо в Білорусі він увесь час, а тим більше зараз, мав ходити між краплями дощу», — вважає Кирило Говорун.
    Архімандрит натякає, що на Кубані митрополити Павлу у нинішніх складних політичних умовах Білорусі працюватиметься спокійніше.
    Митрополит Павло народився та виріс у Росії й приїхав сюди керувати БПЦ лише в 2013 році.

    веніамін
    Керувати БПЦ буде єпископ Веніамін

    Керувати БПЦ призначили єпископа Борисівського Веніаміна. Він став першим керівником церкви, який народився та виріс у Білорусі.
    Чи може таке статись в Україні?
    УПЦ Московського патріархату у структурі РПЦ займає вище становище, ніж БПЦ.
    Вона перебуває у вищому підрозділі – не екзархатів, а самоврядних церков, так само як Молдовська, Естонська та Латвійська.
    Формально, згідно із статутом УПЦ МП, Москва не має права звільняти чи якимось чином зміщати предстоятеля самоврядної церкви в Києві.
    Статут передбачає, що у разі хвороби предстоятеля за власним проханням його може відправити на покій собор єпископів УПЦ МП.
    І далі обрати нового, якого потім формально мають затвердити у Москві.
    Філарет
    Філарет як багаторічний митрополит Київський ініціював отримання автокефалії УПЦ від Російської православної церкви

    «За статутними документами РПЦ і УПЦ подібне до білоруського рішення щодо очільника УПЦ є неможливим, бо ж самокерування у неї, принаймні формально, глибше», — вказує Кирило Говорун.
    Проте в Україні вже був прецедент, коли за бажання Москви змістили керівника УПЦ МП митрополита Філарета у 1992 році.
    У той час Філарет як багаторічний митрополит Київський ініціював отримання автокефалії УПЦ від Російської православної церкви.
    Такі дії не сподобались Москві, й навесні 1992 року у Харкові зібрався собор єпископів УПЦ. Хоча статут вимагав, щоб його зібрав предстоятель, його скликав митрополит Харківський Никодим.
    Те зібрання змістило Філарета, а предстоятелем церкви став митрополит Володимир, який керував УПЦ МП до смерті в 2014 році.
    Тому, як вказують експерти, теоретично змістити предстоятеля УПЦ МП Москва може, але це рішення мають ухвалити тільки руками більшості єпископів самоврядної церкви у Києві.
    Джерело: BBC

    Найсвіжіше

    Популярне