Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    Сербські націоналісти хочуть канонізувати нещодавно померлого Амфілохія, за відстоювання ідей «Великої Сербії»

    Сербські націоналісти хочуть канонізувати очільника Чорногорської митрополії Сербського патріархату митрополита Амфілохія (Радовича), який кілька днів тому помер від ускладнень, викликаних Covid-19.
    Ситуацію прокоментував архімандрит Романос Анастасіадіс.
    «Біда сербських націоналістів … Я не знаю, коли вони встигли випустити перші…ікони митрополита Сербської церкви в Чорногорії Амфілохія (Радовича), який щойно був похований. Це нещастя і виклик православ’ю, святій традиції нашої Святої Церкви. Відомо, що серби, як і росіяни, в останні десятиліття, коли етноцентризм став домінуючим компонентом їх неправославної «теології», «освячують» за націоналістичними та політичними критеріями, а не за еклезіологічними та агіологічними», – написав він.
    Пізніше архімандрит Романос опублікував фото із похоронів Амфілохія, на якому видно, як біля ніг покійного митрополита стоїть ікона на його честь. У православ’ї ікону на честь особи можна писати лише після офіційного церковного проголошення цієї людини до лику святих. Є певні критерії для того щоб людину причислили до святих угодників і найперше – це святе й богоугодне життя, потім чудотворення при життя чи після смерті збоку святого.

    Варто нагадати яким запам’ятався митрополит Амфілохій. Він активно виступав проти президента Чорногорії Міло Джукановича, звинувачуючи його в «сатанізмі». Джуканович домагався церковної незалежності від Сербської церкви, в той час, як Амфілохій стояв на імперській ідеології «Великої Сербії». Сербський сепаратизм в Чорногорії підтримала Російська церква, а також очільник РПЦвУ Онуфрій та патріарх РПЦ Кіріл, а Президент Сербії Вучич забажав захищати сербів в Чорногорії. Головним борцем за сербів у Чорногорії виступав покійний митрополит Амфілохій.
    В кінці січня 2020 року єпископ РПЦвУ Віктор (Коцаба) приїхав у Чорногорію підтримати античорногорські мітинги. Главою ходи був митрополит Амфілохій. Там були помічені Сербські прапори. Зауважимо, що на території Чорногорії проходили мітинги Сербів під керівництвом ГРУ Російської федерації. Росія намагалась всякими діями підтримати чужу для Чорногорії церкву – Сербську і Амфілохій всіляко сприяв планам Кремля. Чорногорська поліція відкривала на деяких священників Сербської ПЦ кримінальні справи за порушення карантину.
    У ряді своїх виступів Амфілохій засуджував надання автокефалії ПЦУ, зокрема, говорив, що автокефалія ПЦУ призвела до великих бід в Україні і до поділу, яке є катастрофічним для майбутнього не лише України і всіх слов’янських народів, але водночас і для всього православ’я.Виступав проти Вселенського патріарха. Після його канонізації у Сербській Церкві, місцеві націоналісти й шовіністи отримають «освячення» всіх висловів Амфілохія. Після цього почнеться нова хвиля цитувань «святого» Амфілохія про «Велику Сербію» й політичний тиск усіх противників сербського націоналізму й шовінізму.
    У січні 2019 року, тодішня правляча Демократична партія соціалістів Чорногорії (ДПС) засудила митрополита Амфілохія за «примітивні і сороміцькі випади», якими він під час своєї проповіді перед Подгорицьким Воскресенським собором на Різдво Христове, на думку ДПС, образив і принизив «віруючих Чорногорської церкви, себе самого, а перш за все високий церковний сан митрополита»; ДПС звернулася до державних органів Чорногорії, закликавши їх встановити наявність в інциденті елементів мови ворожнечі (серед іншого, митрополит Амфілохій в своєму слові засудив уряд Чорногорії за «створення лжецеркви», визнання Косова і приєднання до санкцій проти Росії).
    27 серпня 2020 року Амфілохій прямо порушуючи принцип «Церква поза політикою», закликав громадян Чорногорії прийти на парламентські вибори 30 серпня, щоб проголосувати проти влади, яка ухвалила новий закон про свободу віросповідання і положення релігійних громад.
    Політичний експерт Олександр Коваленко тоді сказав, що Російська розвідка каталізує Балкани через Сербського Митрополита – Амфілохія, а президент Чорногорії назвав Сербську церкву знаряддям російських інтересів.
    Глава МЗС Російської Федерації Сергей Лавров у червні 2020 року «висловив підтримку Сербській православній церкві у бідах у Чорногорії та зазначив, що лише зміцнюючи єдність православних народів, можна зміцнити позиції Російської православної церкви в Україні та Сербської православної церкви в Чорногорії».
    6 жовтня 2020 року Амфілохій захворів на коронавірус. 30 жовтня помер від ускладнень коронавірусу — пневмонії.
     

    Глава МЗС РФ Сергій Лавров та патріарх Сербської Церкви Іриней

    Онуфрій та Амфілохій на мітингу в Чорногорії

    Єпископ РПЦвУ та митрополит Сербської ПЦ Амфілохій на мітингу в Чорногорії (січень 2020)

     

    Найсвіжіше

    Популярне